EN
 | 
BG
Селата около Боровец
За Мала църква

Село Мала църква се намира на 10 км от Самоков и е населявано само от 494 души. Разположено е в северното подножие на Рила на 1200 метра надморска височина. Селото е с изключително красива пририда, много приятно за разходки по поречието на реката. То води до място, наречено „Песако“, където реката се скрива в недрата на земята и се появява отново на повърхността чак след няколкостотин метра. В селото може да се види и запазената от XVI век черква „Св. Св. Петър и Павел“, която по време на османското робство е била изцяло заровена в земята.
През Юли месец в Мала Църква се провежда празника на водата.

За Маджаре

Маджаре се намира на 11 км от Самоков. То е популярно със своята красива природа, обширни борови гори, стръмни и скалисти участъци, което го прави особено привлекателно място за алпинизъм и хора с влечения към екстремните зимни спортове. Една от забележителностите на селото е църквата „Възнесение Господне“.

За Говедарци

Освен с атрактивните възможности за ски, които предлага село Говедарци, то е много подходящо за зимен и летен туризъм със своето географско разположение. Намира се в предпарковата зона на Националния парк Рила, по поречието на река Черни искър. Над котловината се намира връх Мальовица и селото е един от изходните пунктове за достигането му. От Говедарци тръгват маршрути за хижа Вада (2 часа пеш), хижа Мечит (1 час), хижа Ловна (3 часа), хижа и планинска школа Мальовица (по пътя за хижата и през местността Овнарско).

В околността могат да се посетят няколко манастира и църкви а през Хижа Вада може да се стигне и до Седемте Рилски езера.

За Белчин бани

Курортът Белчински бани се намира само на 10км от Самоков и е известен с лековитата си минерална вода. Водите са с температура около 40 градуса и оказват благоприятно въздействие върху опорно-двигателния апарат и някои заболявания на кожата. В центъра на селото има и изграден комплекс с басейн, мини футбулно и волейболно игрище.

За Бели Искър

Село Бели Искър се намира на 7 км от Смоков и е разположено в подножието на връх Мусала. От тук тръгват живописни маршрути до Мусала и една от най-красивите еко пътеки „ Бели Искър“. Пътеката започва малко след края на селото. Маршрутът е "затворен" по протежение на река Бели Искър и се изминава за не повече от два часа и половина. Долината е с тесни клисури и крайречен релеф, интересни скални образувания, иглолистни гори. По цялата дължина на реката има седем моста. Обособени са места за пикник.

За Язовир Искър

Язовир Искър е кръстен на едноименната река, която се грижи за водоснавдяването на София. Той е най-големия по площ в България и се намира само на 15 км от Боровец. Това е може би едно от най-популярните места за рибилов в региона около София. Освн рибарите обаче, любителите на водните спортове също ще се чувстат като у дома си. Предлагат се ветроходство, каяк, сърф и по екстремните джет и водни ски. Най-подходящото време за забавления на язовира е от Май до Октомври.Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19

Бенефициент: Холидей Ренталс ООД BG16RFOP002-2.073-8801-С01

Обща стойност: 3715,00 лв., от които 2698,75 лв. национално финансиране и 476,25 лв. от ЕС.

Начало: 21.08.2020 г.
Край: 21.11.2020 г.