EN
 | 
BG
Планински туризъм
За Рила и околността

Национален парк Рила е най-големият от трите национални парка на територията на България. Паркът обхваща площ от централните и най-ниски части на планината Рила. От него извира най-пълноводната река река в България Марица, а на територията му има 120 естествени езера, от които 70 са с ледников произход. Тук се намира и най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала. Парк Рила е една от най-големите защитени площи в Европа.

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера е може би най-посещавана група езера в България, която е част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина.

Всяко едно от езерата носи името на характерна особеност която носи. Езерото, което се намира най-високо се нарича „Сълзата“, заради кристално чистата си и прозрачна вода. „Окото“ пък е с овална форма и е най-дълбокото циркусно (образувано в кухина) езеро в България. „Близнака“ е най-голямото от седемте езера, а „Бъбрека“ е с най-стръмните склонове. Най-плиткото е „Рибното“, а това което е разположено на най-ниска надморска височина е „Долното езеро“. До Рилските езера може да се стигне пеш, като походът трае няколко часа.

Мусала

Мусала е най-високият връх в България, а и на Балкансия полуостров (2925 метра). Най-лесно може да се стигне до горе през Боровец, по права пътека, като разстоянието е около 10 км. Има кабинков лифт, който води до местността Ястребец. Оттам до хижа Мусала може да се стигне пеш за около един час, а до върха за два часа. По маршрута от хижа "Мусала" към върха, на около 200 м под него се намира заслон "Леденото езеро". Там може да се пренощува. Върхът е част от Стоте национални туристически обекта. Има печат в метеорологичната станция, която е кацнала най-отгоре.

Мальовица

Мальовица е популярен връх в Рила. Предлага много добри условия за ски туризъм . Северната стена на Мальовица е висока 124 метра, там се намира и Мальово поле и трите прекрасни Мальовишки езера. Околността предлага разнообразни маршрути за екстремни спускания, ски и сноуборд свободен стил. Пистите са 3 - Ръждавица, Улея и Меча поляна, а влековете са няколко, като има и 2 детски. Мальовица е много предпочитано място и през лятото, защото предлага едни от най-трудните маршрути за катерене в България.Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19

Бенефициент: Холидей Ренталс ООД BG16RFOP002-2.073-8801-С01

Обща стойност: 3715,00 лв., от които 2698,75 лв. национално финансиране и 476,25 лв. от ЕС.

Начало: 21.08.2020 г.
Край: 21.11.2020 г.